Η έρευνά μας, μέσα από την αρχική βιβλιογραφική καταγραφή της σύγχρονης πραγματικότητας, μελετά την αξιολόγηση και την ανάπτυξη της ΥΣ στην εκπαίδευση και ειδικότερα μέσω των παρεμβάσεων χωρίς χρήση τεχνολογίας.
Όσον αφορά στο κομμάτι της αξιολόγησης, πολλές έρευνες αναφέρουν την απουσία εργαλείων αξιολόγησης της ΥΣ τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και χωρίς την παρουσία του ερευνητή, κάτι το οποίο προέκυψε και μέσα από τη δική μας έρευνα και δημοσιεύσεις. Μέσα από την έρευνά μας επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο εργαλείο αξιολόγησης της ΥΣ, το οποίο καλύπτει το κενό αυτό, τουλάχιστον στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Το εργαλείο αξιολόγησης της ΥΣ αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα και την ΥΣ, λόγω της έλλειψης αντίστοιχων εργαλείων αξιολόγησης. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην έρευνά μας όσο και σε άλλες έρευνες μελλοντικά, καλύπτοντας το κενό αυτό και βοηθώντας στην εξέλιξη της ανάπτυξης της ΥΣ, η οποία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αξιόπιστα εργαλεία και μεθόδους αξιολόγησης.
Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της έρευνάς μας, στην ανάπτυξη της ΥΣ μέσω δραστηριοτήτων χωρίς τη χρήση τεχνολογίας (unplugged), σε κάποιες χώρες στο εξωτερικό ήδη γίνεται σοβαρή δουλειά στο αντικείμενο αυτό, έχουν εκπονηθεί διδακτικές παρεμβάσεις και έχει δημιουργηθεί υλικό υποστήριξης. Ενώ διαφαίνεται να ευνοείται η ανάπτυξη της ΥΣ από αντίστοιχες παρεμβάσεις, δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να το επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν αυτό, οπότε το κενό αυτό φιλοδοξεί να καλύψει η ερευνητική μας προσπάθεια, τουλάχιστον για την ελληνική πραγματικότητα.
Αναμένεται να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα και την ΥΣ σε πρώτη φάση, και μέσω των παραγόμενων αποτελεσμάτων να καταλήξουμε σε δομημένες παρεμβάσεις και βελτιώσεις των προτεινόμενων μεθόδων, ώστε στο μέλλον να έχουμε ολοκληρωμένες προτάσεις παρεμβάσεων για την ΥΣ χωρίς χρήση τεχνολογίας στα ελληνικά, οι οποίες καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του φάσματος της ΥΣ.
Γενικότερα, από τις καταγραφές και την έρευνα αναμένεται να καλυφθούν κάποια κενά που διαφαίνονται ήδη στη βιβλιογραφία, να υπάρξει αξιόλογη συνεισφορά μέσω της δημιουργίας του εργαλείου αξιολόγησης, αλλά και να προταθούν μελλοντικές θεωρητικές ερευνητικές κατευθύνσεις, όπως επίσης και να δημιουργηθούν συνθήκες που θα χρήζουν περισσότερης ερευνητικής μελέτης στο μέλλον.